
Utställningsförberedelser
Eftersom jag mest ställer ut i pet så är alla mina förberedelser för pet och sedan får det gå som det går i övriga klasser. Jag kan dock göra lite ändringar, tex Nathalie badar jag i speciellt strävhårsschampoo och använder inte balsam och till marsvinen som ska ställas i klippt använder jag extra återfuktande balsam för att pälsen inte ska kännas torr.
Kropp
En av de viktigaste sakerna i pet är kroppen. Man kan ju tyvärr inte göra så mycket åt marsvinens genetiska kroppsbyggnad, är de byggda som ett timglas, långsmala eller päronformade finns det inte mycket man kan göra åt det. Marsvin med ofördelaktig kroppsbyggnad har tyvärr ett underläge i pet så då får man göra vad som går för kroppen genom att hålla dem så bra i hull deras kroppsform tillåter och se till att de är välmusklade och vara extra noga med allting annat för att vinna extrapoäng på tex tassar. Att hålla deras kroppar i trim är något man måste vara noga med även mellan utställningarna för det är svårt att få fram muskler eller hull på kort tid. Det viktigaste är ett riktigt bra hö med mycket energi och protein och mycket motion.
Tassar
Tassarna börjar jag fixa med ungefär en vecka till några dagar innan utställningen. Naturligtvis så måste klor och förhårdnader skötas även mellan utställningar men man behöver inte vara lika petnoga. Vissa av marsvinen har väldigt bra tassar och får sällan förhårdnader så dem brukar jag låta vara i fred till dagen före utställning men de som har torra tassar behöver ordentligt återfuktning för att inte få torrsprickor när man filar tassarna. Jag tar bort de värsta förhårdnaderna och smörjer sedan tassarna med Scholl kräm för spruckna hälar i några dagar så de blir riktigt mjuka och följsamma. Om utställningen är på lördagen så slipar jag alla klor på onsdagen. Jag väljer att slipa istället för att klippa för att dels är jag riktigt dålig på att klippa klor men framför allt för att slipade klor ger ett prydligare intryck och det går att formslipa dem så det döljer klor som kanske är lite sneda eller olika breda. Man slipper också en skarp, ful kant och klorna går att få kortare än om de klipps. Jag vill ha klorna korta och med en avrundning som ser naturlig ut. Det gäller att hålla koll på var pulpan är, så fort klon börjar bli lite gummiaktig så sluta direkt! På torsdagen börjar jag slipa förhårdnader. Både till klor och förhårdnader använder jag en liten multislip med diamantslipstift, avlånga för klorna och bollformade för förhårdnaderna. Jag slipar bort det mesta av förhårdnaderna, eftersom vissa marsvin utvecklar nya förhårdnader otroligt fort så tar jag inte riktigt allt på en gång, och sedan smörjer jag in tassarna ordentligt för att återfukta dem. På fredagen finslipar jag både klor och tassar och ytterligare en gång på lördagsmorgon. På utställningen så kan jag ibland ta en nagelfil och fila ytterligare lite om det finns någon liten förhårdnad kvar (vilken oftast endast finns i mitt huvud eftersom jag är perfektionist) och smörjer in tassarna med liiite handcreme och är noga med att det inte hamnar i pälsen.
Öron
Jag börjar med att smörja in ytterörat med rikligt med mandelolja (olivolja funkar lika bra) för att får alla hudavlagringar att släppa och för att återfukta örat. Jag är noga med att undvika att få det i pälsen för det kan ibland vara jobbigt att bli av med det feta och jag är inte så glad i att ha diskmedel på dem om jag inte måste. När ytterörat är riktigt rent så tar jag en våtservett för att få bort oljan och de hudavlagringar som finns kvar på örat. Jag tar sedan en tops med lite olja på (det får inte rinna ned i hörselgången!) och topsar insidan av örat för att lösa upp vax och hudavlagringar. Är det mycket smuts och vax så tar jag bort det först. Sedan tar jag en våtservett på en tops och torkar ur örat ordentligt, jag torkar även alla hårlösa partier runt öronen så de blir rena och återfuktade.
Ögon
Ögonen kan man inte göra så mycket åt mer än att hålla dem rena och pilla bort eventuellt smuts i ögonvrån innan de ska upp på bordet.
Rumpa
Jag tar rikligt med mandelolja på talgkörteln, det gör att talget snabbbt löses upp och går att torka/pilla bort, sedan badar jag vid behov av rumpan med diskmedel. Jag tycker att detta är mycket effektivare och skonsammare än att bara använda diskmedel.
Det viktigaste för att hålla rumpa och mage rena är att aldrig låta buren bli blöt. Dock är vissa marsvin extrema snuskgrisar och det kan vara svårt att hålla pälsen ren hur noga man än är. Om ett marsvin som tidigare hållit sig ren börjar bli kissig i rumpan så kan det bero på något fel i urinvägarna eller hormonproblem och det bör kollas upp av veterinär. Vissa marsvin kan bli mer orenliga när de blir äldre även om de inte har några hälsoproblem.
Päls
Jag börjar med att klippa bort eventuella tovor, bada aldrig en tovig päls för det gör tovorna värre. Sedan badar jag först noga med ett billigt schampoo (för att inte slösa på det dyra), sköljer noga och schamponerar sedan med Bio-groom protein lanolin schampoo. Det schampoot är mycket återfuktande och gör även att pälsen torkar fortare då fettlagret på hårstråna blir återställt. Efteråt så använder jag balsam. Jag älskar K9 aloe verabalsam men jag har varit lite snål nu ett tag eftersom det är ganska dyrt och jag alltid använder alldeles för mycket balsam haha, så sista månaderna så har jag använt TRESemmé vibrant naturals. Det är inte lika bra som K9 och det tar längre tid att torka marsvinen men det funkar helt okej. Balsamet måste sköljas ur mycket noggrant för att pälsen inte ska bli stripig. Jag torkar av det värsta och sätter sedan ned dem i buren medans jag badar de andra och när alla är färdiga så fönar jag dem torra, eller nästan torra beroende på hur varmt det är. Om det är varmt så gör det inte så mycket om de inte är helt torra. Vissa marsvin har mycket mjäll, de kan behöva badas både på onsdagen och på fredagen.
På utställningen
Jag använder mycket spån i transporten för att undvika kissiga rumpor och grönsaker som inte färgar eller gör skägget smutsigt. Om marsvinet är lite mjälligt, vissa blir det om de blir lite stressade, så tar jag en hårfön och blåser igenom pälsen. Innan de ska upp på bordet så behöver man hålla koll på om de behöver kissa och se till att de inte kissar i pälsen för en nedkissad rumpa kan tyvärr vara det som skiljer en klassvinst från att förlora. När marsvinen är ställda så brukar de få tomat och honungsmelon för att få i sig ordentligt med vätska och få lite extra energi genom sockret i melonen. I finalen gör det inte så mycket om skägget är lite blött för så noga brukar inte finaldomaren titta utan de brukar gå efter bedömningssedeln och kroppen.
Det viktigaste är att ha roligt! Både för människa och marsvin och många marsvin tycker att det är både kul och spännande att ställas ut. Ibland kan marsvinen vara rädda för att det är en ny situation så då kan man prova någon utställning till för att se om det släpper men om de fortsätter att vara rädda eller visar att de inte tycker att det är kul så bör de stanna hemma i fortsättningen. Ett marsvin som är van vid att ställas ut vet när det är dags för utställning och om de inte vill följa med mer så brukar de visa det redan vid förberedelserna. Om något av mina marsvin visar att det inte längre är roligt med utställningar så får h*n ett långt utställningsuppehåll och om det fortfarande inte är roligt när jag förbereder för nästa utställning så blir det pensionering och ett liv som bortskämd kelgris hemma. Visst är det tråkigt när det är ett mycket fint marsvin men marsvinens bästa kommer först.